TCI Logistics Glossary

TCI Logistics Glossary: CPT en CIP

TCI Logistics Glossary

4 okt 2019

TCI Logistics Glossary: CPT

Carriage Paid To (CPT)/Vrachtvrij tot (overeengekomen plaats van bestemming) is een non-maritieme conditie. De overgang van kosten vindt plaats op het moment dat de goederen zijn afgeleverd op de afgesproken plaats van bestemming. De overdracht van risico vindt al plaats op het moment dat de goederen ten vervoer zijn aangeboden aan en onder de hoede gesteld van de (eerste) vervoerder zoals bij FCA. Bij een FCL betekent dit meestal in de fabriek of op het terrein van de verkoper na belading, bij een LCL meestal na aflevering van de goederen bij de door de verkoper zelf aangewezen vervoerder.

De verkoper heeft aan zijn leveringsplicht voldaan zodra hij de goederen onder de berusting heeft gesteld van de vervoerder die hij zelf heeft aangewezen en met name genoemd. Dit betekent voor FCL meestal het moment dat de goederen zijn geladen in het uitgaande vervoermiddel in de fabriek of op het terrein van de verkoper. Voor een LCL is dat meestal het moment dat de verkoper de goederen heeft afgeleverd in de daartoe bestemde groupageloods.

TCI Logistics Glossary: CIP

Carriage and Insurance Paid to (CIP)/Vrachtvrij inclusief verzekering tot (overeengekomen plaats van bestemming) is een non-maritieme conditie. De overgang van kosten vindt plaats nadat de goederen zijn afgeleverd op de plaats van bestemming. Overdracht van risico vindt plaats nadat de verkoper de goederen ten vervoer heeft aangeboden aan en onder de hoede gesteld zijn van de door hemzelf aangewezen vervoerder (zoals bij FCA en CPT).

De verkoper heeft aan zijn leveringsplicht voldaan zodra hij de goederen onder de berusting heeft gesteld van de (eerste) vervoerder die hij zelf heeft aangewezen en met name heeft genoemd. Dit betekent voor een FCL meestal het moment dat de goederen zijn geladen in het uitgaande vervoermiddel in de fabriek of op het terrein van de verkoper. Voor een LCL is dat meestal het moment dat de verkoper de goederen heeft afgeleverd in de daartoe bestemde groepageloods.

De verzekerde waarde van de goederen is normaal 110% van de factuurwaarde.

Meer informatie over CPT en CIP ?

Aarzel niet om ons te contacteren via info@tci-carriers.be voor advies of vragen.

TCI Logistics Glossary

Andere termen kan u terugvinden op www.tcilogisticsglossary.com.