Corona update website

Update corona virus en gevolgen voor de logistieke sector

Corona update website

27 mrt 2020

Wij proberen u regelmatig op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het Corona (COVID-19) virus en de gevolgen voor de logistieke sector.
Echter we realiseren ons dat dit nieuws continue aan veranderingen onderhevig is, want het nieuws van vandaag kan morgen weer anders zijn.

Momenteel delen we de belangrijkste en actuele ontwikkelingen in onze logistieke sector.

Lockdown

De Indiase regering heeft het land vergrendeld vanwege de Corona-crisis. De maatregel is op 25 maart ingegaan en duurt vooralsnog 21 dagen, maar dit zal waarschijnlijk worden verlengd.

Behalve in India is er in diverse landen waaronder Canada, Zuid-Afrika en een groot aantal staten in de USA ook een complete lockdown afgekondigd. Wij verwachten dat nog meer landen zullen volgen.

Momenteel onderzoeken we wat de gevolgen zijn voor de logistieke sector en raden u aan om eerst met uw ontvanger te checken of zij de goederen kunnen ontvangen.

Wachttijden grenzen binnen EU

Ook in een groot aantal Europese landen is een complete lockdown. Europese wegtransporten kunnen vertragingen oplopen door lange wachttijden aan verschillende grenzen.

De haven van Antwerpen is 100 % operationeel 24/7

Ondanks de ingrijpende maatschappelijke gevolgen van de coronavirus uitbraak, blijft de haven van Antwerpen 100 % operationeel 24/7.

Import vanuit China en blank sailings

De Corona maatregelen in China worden langzaam afgebouwd en productie is weer op gang gekomen. Door de teruglopende vraag naar bepaalde artikelen zijn de verwachtte verhogingen uitgebleven en is de druk op de capaciteit ook niet meer zo groot. Geplande en geboekte verschepingen lopen bijna terug op schema en ruimte is op dit moment ook redelijk beschikbaar.

Echter, de vraag van de Europese consument naar goederen is dermate afgenomen dat dit gevolgen zal hebben voor afvaarten in de komende weken. Rederijen spelen hier direct op in door al blank sailings aan te kondigen.

Zeevracht export

Op dit moment geldt voor export naar nagenoeg alle vaargebieden, dat ruimte en equipment nog steeds schaars zijn. Dit heeft voor een verhoging van de tarieven gezorgd.
Vanaf eind april verwachten we hier een verandering in. De Belgische productie is gedaald, waardoor de export zal afnemen. De voor import aangekondigde blank sailings hebben over een aantal weken later ook invloed op het aanbod aan afvaarten voor export.

Luchtvracht

De lockdown in diverse landen zal zeker een invloed hebben op de luchtvracht. Het is momenteel niet makkelijk om in te schatten wat het precies zal betekenen, ook omdat de landen zelf de regels continue veranderen. Daarom raden we aan om nauw contact met onze luchtvrachtafdeling te houden als u een zending naar één van de betreffende landen wilt inplannen.

Vooralsnog kan er naar en vanuit de meeste bestemmingen gewoon gevlogen worden.

Zendingen naar de USA gaan nu enkel per vrachtvliegtuig, tegen hogere tarieven dan voorheen. Luchtvracht vanuit China is momenteel booming wat zorgt voor hoge tarieven.

Tarieven

De huidige marktomstandigheden zorgen voor plotselinge en onvoorziene veranderingen in tarieven.
Onze tarief- en servicevoorstellen zijn gebaseerd op de capaciteitsvoorwaarden op het moment van aanvraag. Alle aanbiedingen moeten op het moment van boeking opnieuw door TCI Carriers worden bevestigd om geldig te zijn.
Bedankt voor uw begrip.

Hoewel de meeste van onze medewerkers vanuit huis werken maar steeds bereikbaar blijven via e-mail en telefoon, lopen onze werkzaamheden volledig door.

Als we iets voor u kunnen betekenen dan horen we het graag!