TCI Logistics Glossary

TCI Logistics Glossary: Ontgassen, Europallet en Feeder

TCI Logistics Glossary

31 jan 2020

TCI Logistics Glossary: Ontgassen

Ontgassen gebeurt door de container open te zetten en de gassen te laten verwaaien. In geconditioneerde omgeving op de terminal gebeurt het begassen van containers met methylbromide voor exporttoepassingen.

Motten, kevers, kakkerlakken, mijten en aaltjes; ze zijn de schrik van elke verlader. Zonder maatregelen kunnen containerladingen ten prooi vallen aan deze ongewenste gasten. Daarnaast verbieden veel landen ook de import van vreemde levensvormen die een bedreiging voor het ecosysteem kunnen vormen. Vandaar dat begassing nodig is.

TCI Logistics Glossary: Europallet

Een europallet heeft afmetingen van 80 x 120 cm. Deze pallet heeft door heel Europa een statiegeldwaarde van ongeveer 15 euro (tarief 2017). De pallet is herkenbaar aan de klossen onder de pallet. Op de rechtse staat Euro en op de andere klos staat de naam van de fabrikant. De pallets mogen alleen gemaakt worden door erkende bedrijven die dat volgens bepaalde normen doen. Indien de europallet kapot is, verliest hij zijn gehele waarde.

TCI Logistics Glossary: Feeder

Een feeder (lichter) is een klein schip waar de goederen uit/in een groot schip in/uit worden overgeladen. Het grote schip heeft meestal niet de mogelijkheid om een rivier of kanaal te bereiken. De eerste lichters werden gebruikt in de tijd van de VOC-schepen maar de Engelse variant van de naam (Lighter) komt terug in het Lighter Aboard Ship (LASH) scheepstype.

Meer informatie over Ontgassen, Europallet en Feeder ?

Aarzel niet om ons te contacteren via info@tci-carriers.be voor advies of vragen.

TCI Logistics Glossary

Andere termen kan u terugvinden op www.tcilogisticsglossary.com.