TCI Logistics Glossary

TCI Logistics Glossary: FAS en EXW

TCI Logistics Glossary

27 sep 2019

TCI Logistics Glossary: FAS

Free Alongside Ship (FAS)/Vrij Langzij Schip (overeengekomen verschepingshaven) is een maritieme conditie. De overgang van kosten en de overdracht van risico vinden plaats op het moment dat de goederen langszij het door de koper aangewezen schip zijn aangeleverd, dus voor het laden.

De verkoper heeft aan zijn leveringsplicht voldaan op het moment dat hij de goederen heeft aangeleverd langszij het door de koper aangewezen en met name genoemde schip in de verschepingshaven. Langszij wil zeggen aan de waterkant, bijvoorbeeld met een binnenvaartschip, of langszij op de lade van de verschepingshaven per vrachtwagen.

(bron: Incoterms 2010)

TCI Logistics Glossary: EXW

Ex Works (EXW)/ Af fabriek (overeengekomen laadplaats), zowel maritieme als non-martieme conditie. Als er sprake is van het laden van de goederen op de vervoerseenheid van de koper, vindt de overgang van kosten en overdracht van risico daaraan voorafgaand plaats. De verkoper heeft aan zijn leveringsplicht voldaan zodra de goederen, exportwaardig verpakt en voorzien van merken en nummers, verzendklaar staan op de overeengekomen plaats en de verkoper de koper daarvan op de hoogte heeft gesteld.

(source: Incoterms 2010)

Meer informatie over FAS and EXW ?

Aarzel niet om ons te contacteren via info@tci-carriers.be voor advies of vragen.

TCI Logistics Glossary

Andere termen kan u terugvinden op www.tcilogisticsglossary.com.