Corona update website

Corona virus update – 17 april 2020

Corona update website

17 apr 2020

Lockdown

Onder andere Thailand, Ghana, Pakistan en de Filippijnen zijn toegevoegd aan de rij landen in lockdown. Eerder al gingen India, Canada, Zuid-Afrika, een groot deel van de USA, Mexico, Nigeria en Curaçao in quarantaine. Meer landen zullen naar verwachting volgen. Wij onderzoeken momenteel wat de gevolgen zijn voor de logistieke sector en raden u aan om eerst met uw ontvanger te checken of zij de goederen kunnen ontvangen.
De lockdown en het tekort aan havenarbeiders en vrachtwagenchauffeurs zorgt voor flinke congestie in met name Manila (Filipijnen) en de grote havens in India, zoals Nhava Sheva, Mundra en Chennai.
In India is de lockdown verlengd tot tenminste 3 mei, echter we horen geluiden dat diverse sectoren wellicht vanaf 20 april het werk weer gedeeltelijk mogen hervatten.

De quarantainemaatregelen in België en Duitsland zijn verlengd tot en met 3 mei, in Frankrijk tot en met 11 mei.

Zeevracht import vanuit het Verre Oosten

De vraag naar goederen uit het Verre Oosten is dermate afgenomen dat rederijen hebben aangekondigd om tot en met juni tientallen afvaarten te schrappen. Helaas zijn deze aanpassingen direct te merken aan vertragingen in de reguliere afvaartschema’s en lading die blijft staan omdat reeds eerder toegezegde capaciteit uit de markt wordt genomen.

Zeevracht Export

De voor import aangekondigde blank sailings hebben ook invloed op het aanbod aan afvaarten voor export. Vooral naar het Midden- en Verre Oosten is ruimte en equipment schaars. Met name reefers zijn dun gezaaid. Behalve geschrapte afvaarten worden er ook wijzingen in vaarschema’s doorgevoerd. We raden u aan tijdig te boeken.

Luchtvracht

Er kan op het moment naar en vanuit de meeste bestemmingen gewoon gevlogen worden, al is de ruimte beperkt en zijn de tarieven flink gestegen. Ook luchtvrachtvervoer naar Johannesburg is weer mogelijk.  

Spoorvervoer

Spoorvervoer vanuit China kan een alternatief zijn. Het is beduidend sneller dan zeevracht en als de urgentie hoog is, kan het een goede vervanger zijn voor dure luchtvracht. Informeer bij onze salesafdeling naar de mogelijkheden!

Verzenden van originele documentatie

Wij adviseren u voordat u originele documenten verstuurd naar het buitenland om eerst na te gaan of de betreffende koeriersdienst daadwerkelijk kan bezorgen. Wij hebben vernomen dat in sommige landen uitlevering van documenten momenteel niet mogelijk is. Dit kan vertraging van uw zending opleveren.

Ons advies is om waar mogelijk uw originele Bill of Lading om te zetten naar een telex release of waybill. Dit werkt zeker in de huidige situatie sneller en bespaart zelfs kosten.

Tijdelijk gebruik van digitale gezondheidscertificaten mogelijk

Per 1 april heeft de Europese Commissie tijdelijke regels ingevoerd om de uitvoering van veterinaire en fytosanitaire controles en het verkeer van landbouwgoederen makkelijker te maken tijdens de Corona-epidemie. Dit houdt in dat gezondheidscertificaten (Health Certificates) nu ook digitaal uitgewisseld kunnen worden. Degene die verantwoordelijk is voor de voorlegging van het officiële certificaat, moet bij de bevoegde autoriteit een verklaring overleggen waarin wordt bevestigd dat het origineel van het officiële certificaat zo snel als technisch mogelijk is, zal worden overgelegd. De nieuwe regels gelden vooralsnog tot en met 31 mei.
Bron: ACN/Europese Commissie

Tarieven

De huidige marktomstandigheden zorgen voor plotselinge en onvoorziene veranderingen in tarieven.
Onze tarief- en servicevoorstellen zijn gebaseerd op de capaciteitsvoorwaarden op het moment van aanvraag. Alle aanbiedingen moeten op het moment van boeking opnieuw door ons worden bevestigd om geldig te zijn. Bedankt voor uw begrip.

Hoewel de meeste van onze medewerkers vanuit huis werken, lopen onze werkzaamheden volledig door. Als we iets voor u kunnen betekenen dan horen we het graag!