Saudi-Arabië

Informatie over transport Saudi-Arabië

Saudi-Arabië is een belangrijk handelsland voor Europa. Het is samen met de Verenigde Arabische Emiraten de grootste afzetmarkt in het Midden-Oosten. TCI Carriers biedt u de volgende services voor al uw transporten (export, import, cross trades en het opmaken van douanedocumenten):

Benodigde vervoersdocumenten voor export en import Saudi-Arabië

 • Handelsfactuur: Voor de inklaring van goederen is een factuur bij voorkeur in drievoud vereist. Deze moet opgemaakt zijn op het briefpapier van het exporterende bedrijf.
 • Certificaten van oorsprong: Certificaten van oorsprong is altijd vereist. Een certificaat van oorsprong vraagt u aan bij de Kamer van Koophandel.
 • Transportdocumenten: B/L of Airwaybill
 • Fabrikantenverklaring: Het kan zijn dat importeur een aparte fabrikantenverklaring eist. Deze kan gelegaliseerd worden door de KvK
 • Legalisaties: Alle exportdocumenten moeten door de KvK worden gelegaliseerd.
 • Paklijsten: Een paklijst moet een nauwkeurig overzicht geven van de afzonderlijke verpakkingen met merk, nummers, bruto- en nettogewicht en inhoud.
 • Enig Document: Het Enig Document (ED) is een standaardformulier waarmee u onder andere aangifte ten uitvoer doet bij de douane. Wij kunnen de aangifte digitaal voor u doen.
 • Certificate of Conformity: Het Certificate of Conformity (COC) is vereist voor alle goederen die Saudi-Arabië binnenkomen.
 • Overige documenten:
  Zendingen onder accreditief: Bij zendingen onder accreditief kunnen op verzoek van de importeur de volgende certificaten worden verlangd: appended declaration to bill of lading, appended declaration to insurance company en appended declaration to certificate of origin.

LET OP: de benodigde documenten kunnen aan veranderingen onderhevig zijn. Wij adviseren u om vooraf aan de verscheping contact te hebben met uw contactpersoon om de juiste documenten te checken

Bron: Rijksdienst voor Ondernemers (RvO).

Facts & figures Saudi-Arabië

Saudi-Arabië bestaat voor een groot deel uit woestijn en staat bekend om zijn welvarende economie. Het land heeft grote hoeveelheden aan aardolie (zwarte goud). In Saudi-Arabië liggen de twee belangrijkste heilige plaatsen van de islam: Mekka en Medina. Deze steden zijn voor niet-moslims verboden gebied. De skyline van Saudi-Arabië bestaat veelal uit wolkenkrabbers en moskeeën. Saudi-Arabië kent ook een lange kustlijn met brede zandstranden. Op deze stranden kun je ook dromedarissen tegen komen. In de Rode Zee kun je uitstekend duiken naar kleurrijke vissoorten en koraalriffen.

 • Officiële naam: Koninkrijk Saudi-Arabië
 • Continent: Azië
 • Oppervlakte: 2.149.690 km²
 • Hoofdstad: Riyadh (Riyad)
 • Belangrijkste haven: Dammam, Riyad, Jeddah
 • Inwonersaantal: 28.376.355 inwoners (2010)
 • Regeringsvorm: Absolute monarchie (Koninkrijk)
 • Hoogste punt: 3.133 m (Jabal Sawda)

(bron: landenkompas.nl)

Saudi-Arabische economie

De economie wordt beheerst door de oliesector. Deze zorgt voor ongeveer 40% van het BNP, 75% van de overheidsinkomsten en voor ruim 90% van de exportopbrengsten. De petrochemische industrie breidt zich gestaag uit en wordt vooral gevoed door gas dat met de oliewinning vrij komt. De industriële sector is vooral gebaseerd op de overvloedige beschikbaarheid van goedkope energie. De regering gebruikt de olie-inkomsten mede voor de financiering van een programma op het gebied van de infrastructuur in brede zin, alsmede voor de industrie- en landbouwsector. Tegelijkertijd wordt op grote schaal geïnvesteerd in de onderwijs- en gezondheidssector en wordt een deel van de olierevenuen besteed aan de opbouw van de strijdkrachten. Na de oliecrises van 1973 en 1979 ondervond, dankzij de olieprijsstijgingen, de financiering van deze doelstellingen geen belemmering. De dalende olieprijs sinds het midden van de jaren ’80 leidde echter tot budgettaire problemen en oplopende schulden

Door de sterke prijsschommelingen op de oliemarkt is het beleid al jaren gericht op diversificatie van de economie en beheersing van fluctuaties in de olieprijzen. Het lage prijsniveau van ruwe olie en de stijgende uitgaven voor de welvaartsstaat en defensie hebben in de jaren ’90 geleid tot een stagnatie van de economische groei. Met de hoge olieprijzen sinds 2003 en daarmee gepaard gaande scherpe stijging van inkomsten voor de schatkist is de groei weer spectaculair toegenomen. Ook de handel levert het land aanzienlijke baten op.

(bron: landenweb.nl)

Meer informatie over zeevracht of luchtvracht ?

Bezoek onze activiteiten pagina over zeevracht of neem een kijkje bij de luchtvracht pagina onder activiteiten.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen via: info@tci-carriers.be